Sidor

söndag 2 januari 2022

Saffransbullar

Antal: ca 30 stycken
Ugn: 225 grader

100 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 tsk hel kardemumma
1 g saffran
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
12 dl vetemjöl, ev lite mer

fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa

pensling och garnering
1 uppvispat ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till högst 37 grader.
2. Rör ut jästen i vätskan i en bunke eller köksmaskin.
3. Stöt kardemumma i en mortel.
4. Tillsätt kardemumma, saffran, socker, salt, ägg och ca 1 liter vetemjöl.
5. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistent.
6. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet.
9. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 25x50 cm.
10. Bred ut smöret, strö ut strösocker och mandelmassa.
11. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt.
12. Skär varje rulle i 15 bitar.
13. Ställ bitarna med snittytan upp i en smort muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper/bullformar.
14. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
15. Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker.
16. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter.

källa: Coop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar