Antal: ca 45 st
Ugn: 250 grader
Ugn: 250 grader
50 g färsk jäst
150 g smör
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg (10%)
1/2 tsk salt
1 ägg, rumsvarmt
17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)
fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
till pensling
ägg
pärlsocker
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält matfettet i en kastrull.
3. Stöt saffran med lite av sockret i en mortel. Rör ner det i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
4. Rör ut jästen i lite av degspadet.
5. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
6. Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
7. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
8. Rör ihop fyllningen ordentligt.
9. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda eventuellt i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
10. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm.
11. Bred på fyllningen.
12. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen.
13. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt dem sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut.
14. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
15. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
16. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
17. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt kallna på galler övertäckta med bakduk.
källa: ICA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar