Sidor

söndag 2 januari 2022

Västerbottenpaj med sparris, sikrom och smetana

Antal portioner: 4-6 st
Ugn: 200 grader

deg
1 ägg
125 g smör, kylskåpskallt
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk dillfrön
1 1/2 msk vatten, iskallt

fyllning
1 knippe grön sparris
3 ägg
3 dl riven västerbottenost (eller prästost)
2 dl crème fraiche
1/2 tsk paprikapulver
salt
nymalen svartpeppar

servering
ca 1 dl smetana
80 g sikrom alternativt annan rom
plockad dill

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Deg: Vispa upp ägget och dela smöret i tärningar.
3. Häll upp mjöl, salt, dillfrön, smör och ägg i en matberedare och mixa till en smulig massa. 
4. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills degen släper från kanterna.
5. Tryck ut degen i en välsmord pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga med en gaffel.
6. Ställ hela formen i kylskåpet i minst 30 minuter.
7. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.
8. Fyllningen: Bryt av stjälkarna på sparrisen och skär dem i mindre bitar. Förkoka dem 1 minut så att de blir lite mjukare i pajen.
9. Blanda ägg, ost och crème fraiche i en bunke. 
10. Tillsätt paprikapulver, salt och peppar.
11. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela sparrisen ovanpå.
12. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills ytan får fin färg.
14. Låt svalna.

Toppa pajen med klickar av smetana, rom, dill och lite extra peppar. Eller servera det vid sidan om.

källa: Upsala Nya Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar