Antal portioner: 4
600 torskfilé
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
500 g oskalade räkor
potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl het mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar
1 st äggula
sås
1 dl fiskspad
4 dl matlagningsgrädde
1 msk koncentrerad skaldjursfond
2 msk vetemjöl
1 msk pressat saft av citron
3 msk hackad dill
salt
vitpeppar
garnering
citronklyftor
dill
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
3. Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 15 minuter. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.
4. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
5. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
6. Skala och skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
7. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar