Sidor

söndag 5 maj 2013

Enklaste frukostbrödet

1 formbröd
Ugn: 250 / 200 grader
Total jästtid: 9-11 timmar

5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk brödkryddor, anis eller fänkål
2 dl dinkelmjöl (90 g)
5 dl vetemjöl special (300 g)
1 tsk neutral olja (till formen) 
1 msk vetemjöl special (till formen)

Dag 1 - kväll
1. Lös upp jästen i vatten och rör ner salt, honung och kryddor. 
2. Häll i allt mjöl och rör till en jämn smet.
3. Pensla en avlång brödform som rymmer 1 1/2 liter med olja och mjöla den lätt.
4. Häll degen i formen och strö över mjöl.
5. Täck formen med en handduk och låt jäsa i 1 timme.
6. Ställ sedan den övertäckta formen i kylskåpet.

Dag 2 - på morgonen
7. Ta formen ur kylen och värm ugnen till 250 grader.
8. Grädda brödet på nedersta falsen i 15 minuter. 
9. Sänk temperaturen till 200 grader och täck formen med aluminiumfolie om brödets yta har tillräckligt med färg. Grädda ytterligare 15 minuter.
10. Låt gärna brödet vila en kort stund innan du skär det.
11. Vira in brödet ordentligt i handdukar och låt svalna. Förvara sedan i plastpåse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar