Antal portioner: 8
Ugn: 275 grader
200 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk mandelspån
3/4 dl punsch
75 g mörk choklad
1 vaniljstång
5 äggulor
1 1/3 dl socker
5 dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 275 grader.
2. Riv mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan med äggvitorna till en slät smet (ca 3 minuter).
3. Lägg en 1 1/2 l stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper. Rita längs med kanten av formen.
4. Spritsa eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. Ställ i frysen ca 10 minuter.
5. Grädda mandelbotten 6-8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
6. Finhacka chokladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
7. Vispa äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2-3 minuter med elvisp.
8. Vispa grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
9. Klä brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. Avsluta med att lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.
10. Strax före serveringen: lyft upp parfaiten ur formen för att ta bort plastfolien. Skär i skivor.
Servera t ex med rårörda blåbär och färsk frukt- och bärsallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar