Sidor

söndag 5 maj 2013

Smulpaj med äpple

1 stor paj eller 8 små portionspajer
Ugn: 200 grader

4-5 st äpplen
smör till formen
kanel
kardemumma
socker

smuldeg
1,5 dl vetemjöl (2 dl)
1,5 dl havregryn (2 dl)
1 dl socker
125 g kylskåpskallt smör (knappt 150 g)
ev solrosfrön eller mandelspån

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kärna ur äpplena.
3. Skär dem i tunna klyftor och fördela i smorda portionsformar eller lägg i en stor smord pajform.
4. Strö över rikligt med kanel och kardemumma och ev lite socker om äpplena är väldigt syrliga.
5. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke.
6. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg med fingrarna. Om den är för fast ta lite mer mjöl.
7. Strö smulet över äpplena.
8. Toppa ev med solrosfrön eller mandelspån.
9. Grädda i ca 20 minuter tills äpplena är muka och smulet fått fin färg.

Om man vill ha mer smul, ta de mängder mjöl, havregryn och smör som står inom parentes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar