Antal portioner: 6 st
Tidsåtgång: 2 timmar + 2 dygn att marinera
Ugn: 200 grader
1 urbenad lammstek (ca 1,8 kg)
1 msk olivolja
6 vitlöksklyftor med skal
4 enbär
4 lagerblad
1/2 dl grovhackad timjan
1/2 dl finstrimlad ingefära
1 msk strösocker
1 tsk kajennpeppar
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl vitt vin
1/2 dl pressad saft av apelsin
1/2 dl konjak
2 tsk salt
sås
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
skyn från lammet
tillbehör
1 kg potatis, Amadine eller delikatesspotatis
6 skalade små rödlökar
300 g vitkål skuren i klyftor
1 tsk salt
2 msk olivolja
250 g broccoli
Dag 1
1. Olja in lammsteken runt om. Lägg den i en form med höga kanter.
2. Krossa vitlöksklyftor och enbär. Massera in det tillsammans med lagerblad, timjan och ingefära runt köttet.
3. Strö över socker, kajennpeppar och svartpeppar.
4. Häll vin, apelsinsaft och konjak i formen.
5. Vänd runt lammsteken i marinaden något varv och täck med plastfolie.
6. Låt lammet stå i kylen i 2 dygn. Vänd steken 1 gång per dygn.
Dag 3
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Bind upp steken med steksnöre.
9. Salta och lägg köttet med marinaden i en ugnsform.
10. Stek i mitten av ugnen till en innertemperatur på 60 grader för en rosa mitt, ca 1 timme 20 minuter.
11. Efter 40 minuter, fördela potatis, lök och vitkålsklyftor på en plåt. Salta och ringla över olja.
12. Lägg på broccolin efter ytterligare 20 minuter och vänd runt.
13. Lyft ur köttet och låt det vila på skärbräda medan såsen görs.
14. Smält smör i en kastrull.
15. Tillsätt mjöl under vispning.
16. Häll på vatten och vispa till en slät redning.
17. Sila ner all vätska från ugnsformen, ca 2 dl.
18. Låt koka ca 3 minuter.
19. Ta bort steksnöret och skär lammet i tunna skivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar