Sidor

måndag 28 december 2015

Långkok med kalla tillbehör

Antal portioner: 6 st
Ugn: 100 grader

långkoket
1 kg färsk högrev
1 st gul lök
1 st morot
1 st palsternacka
100 g rotselleri
3 kvistar färsk timjan
vatten

köttgrytan
1 msk olivolja
1 klyfta finhackad vitlök
1 st finhackad gul lök
1 msk tomatpuré
2 kvistar timjan
2-3 st morötter (skalade och skurna i stora bitar)
2-3 st palsternackor (skalade och skurna i stora bitar)
1 dl kraftigt rött vin
1 burk krossade tomater
salt och peppar efter smak

kalla tillbehör
rå, skalad och tärnad gurka
vita bönor med rosmarin, citron, olivolja och chili
kidneybönor
majskorn
strimlad purjolök
sallad på färsk, skalad och tärnad gurka, hackad mynta, hackad bladpersilja, pressad lime, finhackad gul lök, olivolja och salt
crème fraiche
nybakat bröd

1. Bryn hela köttet i en kastrull utan något fett.
2. Skala morot, palsternacka och rotselleri och dela i stora bitar.
3. Dela löken på mitten utan att skala den.
4. Lägg samtliga ingredienser i kastrullen tillsammans med köttet.
5. Häll på vatten så att det täcker köttet och ge allt ett uppkok på spisen.
6. Lägg på ett lock och ställ sedan kastrullen i ugnen på 100 grader i ca 12 timmar, t ex över natten.
7. Kontrollera att köttet är mört och ta sedan upp köttet ur buljongen och sila buljongen genom en finmaskig sil.Om grytan inte ska tillagas samma dag, så går det bra att förvara både kött och buljong (var för sig) i lufttäta förpackningar i kylen, i ca 7-10 dagar.
8. Fräs vitlöken i olivoljan tills den är gyllenbrun.
9. Tillsätt den gula löken och låt fräsa med någon minut.
10. Tillsätt tomatpurén.
11. Tillsätt resten av ingredienserna samt buljongen från långkoket.
12. Koka tills grönsakerna är klara, ca 15 minuter.
13. Skär eller riv det kokta köttet i stora grytbitar och lägg det i grytan.
14. Låt koka samman några minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera med crème fraiche och fräscha kalla tillbehör.

(Kock Tareq Taylor)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar