Antal: 4 st längder
Ugn: 180 grader (varmluft)
vetedeg
30 g jäst
250 g mjölk
550 g vetemjöl (9 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma
120 g rumstempererat smör
110 g strösocker (1,25 dl)
55 g ägg (1 st)
fyllning
200 g mandelmjöl
120 g strösocker (1,3 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
150 g rumstempererat smör
ev malen kardemumma
sockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
gräddning
2 ägg till pensling
strösocker
malen kardemumma
1. Smula jästen i bunken till matberedaren.
2. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt så att jästen löser sig.
3. Tillsätt hälften av vetemjölet och låt den lösa degen vila i 5-10 minuter.
4. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop öka hastigheten lite och arbeta degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan.
5. Dela degen i fyra delar och lägg ut dem på mjölat bakbord. Låt vila 15 minuter under duk.
6. Blanda mandelmjöl, strösocker, vaniljsocker med lite av smöret i taget tills det är en slät fyllning.
7. Kavla ut degen 3-4 mm tjock.
8. Bred på ett jämnt lager fyllning på den utkavlade vetedegen. Strö ev på malen kardemumma.
9. Rulla ihop till längder och klipp vinklar med en sax, ca 1,5-2 cm stora bitar. Klipp nästan hela vägen ner, men inte igenom.
10. Vik bitarna till höger och vänster om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd.
11. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
12. Låt jäsa under duk i ca 1-1,5 timmar.
13. Koka ihop socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
14. När degen har jäst klart, pensla med uppvispat ägg, toppa med socker och malen kardemumma.
15. Grädda två längder i taget, ca 20-25 minuter, eller tills de har fått fin färg.
16. När de kommer ut ur ugnen, pensla varje längd med sockerlag.
(Recept från Roy Fares)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar