Antal portioner: 4 st
Ugn: 225 grader
potatis
900 g småpotatis (eller färsk)
1 msk olivolja
salsa
1/2 silverlök (eller liknande lök)
2 tomater
2 avokado
1 kruka basilika
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
lax
ca 600 g laxfilé
1/2 msk strösocker
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in en plåt i ugnen.
2. Salsa: Skala och strimla löken fint.
3.Tärna tomaterna.
4. Dela och ta ur kärnan ur avokadon. Gröp ur och tärna avokadoköttet
5. Plocka av basilikabladen och strimla dem.
6. Blanda grönsakerna med basilikan. Vänd ner olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar.
7. Potatis: Skär potatisen i klyftor och lägg den i en bunke. Blanda den med olivolja, salt och peppar. 8. Ta ut den varma plåten och lägg ett bakplåtspapper på den. Häll ut potatisen på den varma plåten. Sätt in den mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills de är nästan mjuka (laxen ska också steka med på slutet).
9. Lax: Skär bort skinnet från laxen.
10. Blanda sockret med kryddorna och gnid in kryddblandningen runtom laxen.
11. Halstra laxen i en torr het stekpanna ca 1 minut på varje sida.
12. Lägg den sedan på plåten vid sidan av potatisen när det återstår ca 6 minuter av tiden. Laxens innertemperatur ska vara ca 56 grader när den är klar.
Servera laxen med salsa och klyftpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar