Sidor

måndag 28 december 2015

Tekakor

Antal: 20-30 st
Ugn: 250 grader

50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
1/2 dl ljus sirap
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
2 tsk salt

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om till jästen lösts upp.
2. Tillsätt sirap och rågsikt och rör ihop det.
3. Tillsätt vetemjölet, lite i taget.
4. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen 5 minuter i matberedare på låg hastighet, t ex 1-2.
5. Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar och saltet.
6. Knåda degen i matberedare ytterligare 10 minuter, fortfarande på låg hastighet, t ex 1-2. Tillsätt mer mjöl om degen ser alltför kladdig ut. Det rumsvarma smöret ska vara ordentligt inarbetat när det är färdigknådat. Degen behöver inte släppa från bunken utan kan "sitta kvar" i botten.
7. Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kall ugn där den får jäsa i 45 minuter.
8. Knåda degen lätt på bakbordet och tillsätt lite mer vetemjöl om det känns väldigt kladdigt.
9. Kavla ut degen ca 1 cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med hjälp av ett lock eller ett glas.
10. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
11. Nagga bröden med en gaffel och strö ev över lite mjöl.
12. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
13. Sätt ugnen på 250 grader.
14. Grädda bröden mitt i ugnen ca 7 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Receptet är ursprungligen Lindas klassiska tekakor, men receptet är lite modifierat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar