Sidor

onsdag 30 december 2015

Världens enklaste bröd av UnderbaraClara

Antal: 1 st formbröd
Ugn: 175 grader

7 dl valfritt mjöl (gärna hälften vetemjöl)
4 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

1. Blanda mjöl med salt och bikarbonat.
2. Slå över fil och rör om. Degen ska bli som en klistrig gröt.
3. Smörj en avlång brödform med lite rapsolja eller lägg i ett bakplåtspapper.
4. Töm över degen i formen.
5. Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde.

Låt sedan svalna på ett galler.

"Smöra och smaska i dig, gärna med en god ost och lite citronmarmelad.
När man väl kan grundreceptet går det att variera i all oändlighet. Tänk bara på att den färdiga degen ska ha samma lösa konsistens som gröt. Två bakformar ryms ledigt i en ugn så gör gärna en dubbel sats med två olika smaksättningar. Här är några smarriga tips:
Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn.  Använd det du gillar och har hemma.
Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.
En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.
Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå brödet.
En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.
Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några timmar innan det skärs upp"

Källa: UnderbaraClara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar