Antal: 1 st formbröd
Ugn: 175 grader
7 dl valfritt mjöl (gärna hälften vetemjöl)
4 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1. Blanda
mjöl med salt och bikarbonat.
2. Slå över fil och rör om. Degen ska bli
som en klistrig gröt.
3. Smörj en avlång brödform med lite rapsolja eller
lägg i ett bakplåtspapper.
4. Töm över degen i formen.
5. Ställ in brödet i
mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders
värmde.
Låt sedan svalna på ett galler.
"Smöra och smaska i dig, gärna med en god ost och lite citronmarmelad.
När man väl kan grundreceptet går det att variera i all oändlighet.
Tänk bara på att den färdiga degen ska ha samma lösa konsistens som
gröt. Två bakformar ryms ledigt i en ugn så gör gärna en dubbel sats med
två olika smaksättningar. Här är några smarriga tips:
Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl
och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn. Använd
det du gillar och har hemma.
Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.
En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.
Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar
och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra
tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå
brödet.
En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.
Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och
blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir
för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några
timmar innan det skärs upp"
Källa: UnderbaraClara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar