Ugn: 190 grader
pajdeg
200 g smör, kallt
280 g vetemjöl (4 1/2 dl)
15 g strösocker (1 msk)
75 g kallt vatten (3/4 dl)
1 st ägg till pensling
råsocker - att strö över kanten
mandelfyllning
200 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk)
80 g smör, rumsvarmt
1 st ägg
2 st äggulor
kolasås
100 g glykos
180 g strösocker
200 g grädde
50 g smör
flingsalt
topping
4 st äpplen, t ex Ingrid Marie eller valfritt svenskt äpple
45 g strösocker
4 g kanel (1/2 tsk)
3 g kardemumma (1/2 tsk)
1. Pajdeg: Dela smöret i små tärningar, lägg in i frysen en stund så de blir kalla.
2. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare och kör på max hastighet i 5-10 sekunder eller tills degen smular sig.
3. Tillsätt vattnet och kör tills degen börjar att gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar.
4. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 20 minuter.
5. Mandelfyllning: Riv mandelmassa och lägg det i en bunke.
6. Tillsätt kardemumma och lite i taget av smöret. Blanda till en slät fyllning.
7. Blanda i ägg och äggulor.
8. Kolasås: Värm grädden och smöret i en kastrull.
9. Värm upp glykosen i en annan kastrull. Tillsätt sedan lite socker i taget och rör, det ska hinna smälta och få en fin gyllenbrun färg. Upprepa tills allt socker smällt.
10. Häll lite i taget av den varma grädden/smöret i glykoskastrullen. Rör försiktigt.
11. Låt koka någon minut. Salta lite.
12. Ta av från värmen och låt svalna helt.
13. Sätt ugnen på 190 grader.
14. Kavla ut degen till en rundel på 30 cm i diameter. Lägg över rundeln på en plåt med bakplåtspapper.
15. Skala äpplena och skiva i lagom tjocka skivor. Blanda skivorna med kanel, strösocker och kardemumma.
16. Bred ut ett jämnt lager med mandelfyllningen i mitten av rundeln och lägg äppelskivorna över. Vik över kanterna så att det bildas en inre ring med synlig äppelfyllning, men med klädda kanter.
17. Pensla kanterna med ägg och strö över råsocker.
18. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
Servera med kolasåsen och t ex glass.
Källa: SVT (Roy Fares)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar