Sidor

fredag 20 december 2024

Basilikapaj med fetaost och oliver

Antal portioner: 8 st
Ugn: 225 - 200 grader

pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 kruka basilika, bladen
1 dl riven parmesan eller annan lagrad hårdost
1/2 dl vatten

fyllning
2 tomater (à ca 110 g)
1 burk svarta oliver urkärnade (à ca 240 g)
1/2 kruka basilika
150 g fetaost
4 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor

1. Fyllning: Skiva tomaterna och lägg dem på hushållspapper en stund för att de inte ska bli så blöta. Låt oliverna rinna av ordentligt.
2. Pajdeg: Blanda mjöl, smör, basilikablad och parmesanost i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Tryck ut degen i en stor och vid pajform (ca 28-30 cm). Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
5. Sänk temperaturen till 200 grader.
6. Fyllning: Hacka den resterande basilikan. Lägg tomatskivorna i pajskalet. Strö över basilikan och smula över fetaosten. Fördela oliverna över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och pressad vitlök. Häll äggstanningen över fyllningen. 
7. Grädda i ca 35 minuter eller tills äggstanningen har stannat. Tiden kan behöva anpassas utifrån formens storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar