Sidor

söndag 15 december 2024

Små saffransbullar

Antal: 35-40 st beroende på storlek
Ugn: 250 grader

25 g jäst (rumsvarmt)
3 dl standardmjölk, fingervarmt (gärna något svalare)
1 påse saffran
75 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1/2 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
7-8 dl vetemjöl
1 ägg (rumsvarmt)
pärlsocker
små kakformar

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
3. Rör i saffran.
4. Tillsätt smör, strösocker, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget.
5. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter (eller mer om kallare degspad använts).
7. Forma runda små bollar och lägg dem i små kakformar på en plåt. Låt dem jäsa i 20 minuter.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Frys de bullar som inte äts direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar