Ugn: 22 grader
1 knippe grön sparris
150 g färsk getost
1 ägg (rumstempererat)
ca 1 msk färsk dragon, hackad
1 citron (ekologisk), rivet skal
flingsalt
nyriven muskot
ca 1 dl crème fraiche, rumstempererad
1 rulle smördeg, à ca 250 g
1/2 dl färskriven parmesan + 1 dl flagad
nymalen svartpeppar
1 nypa chiliflakes
olivolja
1. Skär eller bryt av de träiga ändarna på sparrisen (perfekta att använda till buljong eller att frysa).
2. Mosa getosten i en bunke med en gaffel och rör ihop med ägg, vitlök, dragon, citronskal, lite salt och muskot.
3. Tillsätt crème fraiche och vispa ihop till en slät smet (enklast med elvisp). Häll i lite mer crème fraiche om smeten verkar bli för tjock.
4. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Skär en linje ca 2 centimeter från kanten utan att skära igenom degen.
5. Bred ut ostkrämen innanför linjen.
6. Fördela sparrisen ovanpå och pensla med olivolja, även kanten på smördegen.
7. Strö över riven parmesan och flingsalt.
8. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter eller tills kanterna puffat upp och ytan fått fin färg.
9. Strö över flagad parmesan, peppar, chiliflakes och eventuellt lite extra dragon.
10. Ringla över lite olivolja.
Vänta i 10 minuter innan du skär eller klipper i rutor och serverar.
Källa: Uppsala Nya Tidning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar