Antal: Beror på utbakningssätt
Ugn: 250 - 200 grader
Ugn: 250 - 200 grader
5 dl grovt riven gurka (ungefär en hel slanggurka, kan vara oskalad)
50 g jäst
50 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
3 msk honung
ca 18 dl vetemjöl (plus mjöl till utbakning)
1 msk salt
1. Lös jäst i vatten och vänd ner gurka och honung.
2. Blanda i mjöl och knåda degen ordentligt (ca 10 minuter).
3. Låt degen jäsa i bunken 45 minuter.
4. Baka ut till frallor (ca 30 st), limpor (2 st) eller platta bröd (2 st).
5. Låt bröden jäsa 20 minuter under bakduk.
6. Grädda frallorna ca 8 minuter i 250 grader, limpor ca 30 minuter i 200 grader eller platta bröd 15-20 minuter i 225 grader.
frallor: Dela degen i tre stora delar. Knåda var del till en tjock korv och dela den i 10 delar. Lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
limpor: Dela degen i två stora delar. Vik degen upprepade gånger och lägg med vikytan nedåt i en mjölad bakkorg eller med snittytan uppåt i en smord bakform.
brödkakor: Dela degen i två stora delar. Platta ut degen eller kavla till en ca 4 centimeter tjock kaka. Lägg på bakplåtspapper på plåtar och skär (inte igenom) kakan i portionsbitar innan den jäser.
Källa: Sara Bäckmo
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar