Sidor

söndag 15 december 2024

Nattjästa frallor

Antal: ca 10-15 st
Ugn: 225 grader

25 gram jäst (rumsvarmt)
5 dl kallt vatten
1 msk honung (valfritt)
2 msk olja av valfri sort
2 tsk salt
12 dl vetemjöl (spar 1 dl till utbakning)

1. Kvällen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen löst upp sig.
2. Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg.
3. Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
4. På morgonen: Sätt ugnen på 255 grader (över- och undervärme).
5. Stjälp försiktigt upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 10-15 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Arbeta inte med degen utan skär så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
6. Fördela frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ställ in en ugnstålig skål/bakform med vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger luckan för att få en extra krispig yta på bröden.

Källa: SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar