Antal bitar: 24 st
Ugn: 200 grader
Ugn: 200 grader
100 g smör
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 dl mjölk
2-3 päron (normalstora och inte för mogna=saftiga)
1 citron (ekologisk)
3 ägg (rumsvarma)
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
ingefärssmul
1,5 dl vetemjöl
75 g smör (rumsvarmt)
2 msk strösocker
1 tsk kardemumma (stött)
0,75 tsk ingefära, mald
0,5 tsk vaniljsocker
2 krm bakpulver
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret med saffranet och låt svalna något.
3. Häll i mjölken i smör- och saffransblandningen.
4. Smöra och bröa en långpanna ca 22x34 cm.
5. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor.
6. Skölj citronen noga i varmt vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
7. Blanda päron, citronskal och citronsaft.
8. Ingefärssmul: Blanda ihop alla ingredienser till ett smul.
9. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
10. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
11. Rör ner smör- och saffransblandningen.
12. Häll smeten i långpannan. Lägg på päronen. Smula över ingefärssmulet.
13. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Skär kakan i rutor när den har kallnat.
Källa: Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar