Sidor

lördag 14 december 2024

Björnbärsmazzarin

 Antal portioner: 10 bitar
Ugn: 175 grader

mördegsbotten
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk socker
100 g fast smör skuret i bitar
1 äggula (rumsvarmt)

björnbärsfyllning
500 g frysta björnbär
1 dl strösocker

mazarinsmet
250 g riven mandelmassa
100 g smör (rumsvarmt)
2 ägg (rumsvarma)

florsocker att pudra över med

1. Mördegsbotten: Nyp ihop mjöl, socker och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Blanda i äggulan och bland snabbt ihop till en deg.
2. Kavla ut degen till en cirkel och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Eller tryck ut den med fingrarna. Se till att degen går upp ca 3 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter.
3. Björnbärsfyllning: Lägg bär och socker i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt nästan all vätska koka bort. Kvar blir bär i en sirapslik sockerlag.
4. Mazarinsmet: Mixa mandelmassa och smör i matberedare eller stavmixer. Mixa/rör ner äggen till en slät smet.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Ta ut formen ur kylen. Sprid ut bären över hela ytan. Fördela mazarinsmeten över.
7. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. Ugnar har olika värme, så ha lite koll på slutet.

Låt kakan svalna innan du lossar kanten. Pudra över florsocker.

Källa: ICA


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar