Sidor

måndag 16 december 2024

Bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd

Antal portioner:  4 st

bönchili
1 förpackning bönor (blandade 380 g)
1 förpackning bönor (svarta 380 g)
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
0,5 msk röd chili t ex spansk peppar
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk balsamvinäger
0,5 msk hickory liquid smoke
25 g mörk choklad (70%)
1 msk pressad lime
2 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar (nymalen)

tortillabröd
7 dl vetemjöl (420 g)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25 g mjölkfritt margarin
3 dl vatten

picklad rödlök
1 rödlök
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten

tillbehör
limeklyftor
koriander
guacamole (köpt)

1. Tortillabröd: Blanda de torra ingredienserna. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet och häll det långsamt över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg.
2. Ta upp degen och knåda den på mjölad arbetsbänk ca 2 minuter. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en fuktig handduk. Låt vila ca 20 minuter.
3. Dela degen i 15 delar och rulla dem till små bollar. Kavla ut bollarna till runda bröd. Stek dem i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida.
4. Picklad rödlök: Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten. Ta kastrullen från plattan och lägg i löken. Låt stå ca 20 minuter.
5. Bönchili: Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja 2-3 minuter. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över krossade tomater, vinäger och liquid smoke. Koka ihop utan lock ca 20 minuter. Lägg bönor och choklad i grytan och värm tills chokladen smält. Smaka av med lime, honung, salt och peppar.

Servera med guacamole (köpt), tortillabröd, picklad lök, limeklyftor och koriander.

Källa: Allt om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar