Sidor

söndag 15 december 2024

Grytbröd

Antal: Ett stort bröd
Ugn: 250 grader (225 grader varmluft)

25 g jäst (rumsvarmt)
6 dl kallt vatten
1 msk honung
2 tsk salt
8 dl dinkelmjöl, fullkorn
4 dl vetemjöl

1. Rör ut jästen i vattnet.
2. Tillsätt honung och salt och blanda tills allt lösts upp.
3. Rör i mjölet, lite i taget, till en kladdig deg.
4. Sätt över plastfolie och låt degen jäsa 4 timmar.
5. Efter ca 3 1/2 timmars jäsning, sätt ugnen på 250 grader eller 225 grader varmluft. Ställ in en järngryta (utan lock) som rymmer 3 liter i ugnen ca 15 minuter, så att den blir riktigt het.
6. När jäsningen är klar, ta ut grytan och pudra den inuti med lite mjöl.
7. Tippa i degen, pudra över lite mer mjöl och ställ in grytan med lock på nedersta falsen.
8. Grädda ca 30 minuter.
9. Ta av locket och grädda ytterligare 20 minuter tills brödet har fått fin färg. Ta tempen på brödet, det är klart vid 98 grader.
10. Ta ut och låt brödet svalna lite innan du vänder det ur grytan.

Källa: Coop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar