Sidor

lördag 14 december 2024

Långbakad hel kyckling i ugn med gräddsås

Antal portioner: 4 st
Ugn: 225 - 150 grader

1 hel kyckling, ca 1,2 kg
2 msk mjukt smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk herbes de Provence
5 vitlöksklyftor
5 röda steklökar eller vanlig steklök
5 schalottenlökar
500 g morötter
1 msk olivolja

sås
4 dl sky och vatten
1 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk kall vätska, vatten eller grädde
salt, peppar, strösocker

servering
250 g broccoli
färsk timjan
4 portioner kokt potatis

1. Mosa samman smöret med salt, peppar och örter. Massera in blandningen runtom hela kycklingen, gärna in under skinnet också. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, lagom så att grönsakerna får plats runtom.
2. Skala lökar och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Fördela alltsammans runt kycklingen. Ringla över olja och blanda runt med lite salt och peppar.
3. Stek kycklingen i mitten av ugnen på 225 grader så den får fin yta, ca 25 minuter. Ös lite med skyn och sänk ugnsvärmen till 150 grader. Låt sedan kycklingen steka färdig i nedre delen av ugnen 1,5 - 2 timmar. Ös med skyn någon gång. Kontrollera att kycklingen är helt klar.
4. Sås: Lyft undan kycklingen och sila försiktigt av buljongen, ner i en måttkanna. Fyll på med vatten till 4 dl och häll över i en kastrull. Lägg tillbaka kycklingen och täck med folie medan du gör färdigt såsen.
5. Tillsätt grädde och soja i kastrullen. Låt koka upp. Red såsen med majsstärkelse utvispad i lite kall vätska. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
6. Servering: Förväll broccolibuketterna och låt dem rinna av. Lägg dem runt kycklingen i formen. Dekorera med timjankvistar.

Servera kycklingen med grönsakerna, såsen och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar